Η ήρεμη ζωή στην επαρχία

Wednesday, May 19, 2010

| |
Το ίντερνετ είναι η καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρώπινης βλακείας και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν πάρα πολύ δουλειά στο ν' αποδελτιώσουν, να σταχυολογήσουν και να επιλέξουν τι πρέπει να διατηρήσουν άθικτο για ιστορικούς λόγους. Αυτόν τον καιρό για παράδειγμα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του σχεδίου Καλλικράτης, μια βόλτα σε φόρουμ σχετικά με τις ανακατατάξεις στην ελληνική επαρχία αρκεί για ν' αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ιστορικού εργαλείου που λέγεται ίντερνετ. Ένα μωσαϊκό ονομάτων που δε σημαίνουν τίποτα, αλλά κονταροχτυπιούναι με θέρμη ανακατεύοντας στόμφο, καταγγελίες, ξύλινη γλώσσα, βρισίδια, μικροπρέπεια, νηφαλιότητα, πολιτισμό, ιδέες, προσωπικές επιθέσεις, συνωμοσιολογία, κουτοπονηριά, γαλιφιά και άλλα πανέμορφα παραδοσιακά γλωσσικά ιδιώματα.

Κι όλ' αυτά για να συντηρηθεί επιλεκτικά μια κατάσταση που, όσοι έχουμε ζήσει στην ελληνική επαρχία, έχουμε δει, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, να αποτυγχάνει πλήρως σε αναπτυξιακό επίπεδο, να αποτελεί μικρογραφία της διεφθαρμένης κρατικής πολιτικής και να χτίζει π.χ. παράγκες εκεί όπου το σχέδιο χρηματοδότησης γράφει Κλειστά Γυμναστήρια, Πολιτιστικά Κέντρα, Βιβλιοθήκες κλπ. Όχι, δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που να εγγυάται απόλυτα μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που λειτουγεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε οι Τόποι να αποκτήσουν μια σχετική ανεξαρτησία και χειραφέτηση, μειώνοντας στο ελάχιστο το ενδεχόμενο να γίνονται τσιφλίκι των εκάστοτε μικρομέγαλων παραγόντων. Τα πλήθη των σχολιαστών που καίγονται τόσο για τον αντίκτυπο του Καλλικράτη θα προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα κατάσταση και θα βρουν τους τρόπους να οδηγήσουν τον Τόπο σε νέες εποχές προόδου, πολιτιστικής, αγροτικής κι εμπορικής ακμής αναπλάθοντας κατά κύριο λόγο πλατείες, πεζόδρομους, κολώνες φωτισμού και κάδους ανακύκλωσης.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πια τα ιντερνετικά φόρουμ, όπου όλα αυτά μπαίνουν στο μπλέντερ του διαλόγου μ' αυτόν τον υπέροχο τρόπο που κάνει την ιστορική έρευνα μια σκέτη διασκέδαση.

Λουκάς Τσουκνίδας

(photo via www.musicstack.com)