Αναγόμωση τώρα!

Monday, May 10, 2010

| |
αναγόμωση η [anaγómosi]:
1. η εκ νέου πλήρωση ενός όπλου με εκρηκτική ύλη.
2. (τεχνολ.) ειδική επεξεργασία ελαστικών που συνίσταται στη βελτίωση των φυσικών και μηχανικών του ιδιοτήτων

Το ομολογώ. Για πολύ καιρό είχα έναν ληγμένο πυροσβεστήρα στο αμάξι μου. Μέχρι που ήρθε η ώρα να περάσω ΚΤΕΟ... Ξέρω ανθρώπους που έχουν δική τους δουλειά, με υπαλλήλους, και δεν έχουν κάνει ποτέ άσκηση πυρασφάλειας. Ξέρω άλλους που όταν πιάνουν πυροσβεστήρα τον κοιτάζουν λες και είναι αξονικός τομογράφος. Ξέρω κι εκείνους που, αν δεν ήταν ο έλεγχος, η ημερομηνία λήξης επάνω στον πυροσβεστήρα θα έγραφε 1985. Ξέρω κι άλλους που πέρασαν απ' τα σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας και δεν ακούμπησαν, αλλά το πήραν το δίπλωμα. Ξέρω και κάποιους που θα πήγαιναν φυλακή επειδή χρίστηκαν υπεύθυνοι εν μία νυκτί κι οι παλιοσειρές εργάτες αγνοούσαν τους νεοφερμένους υπερπροστατευτικούς κανόνες.

Σοκαριστικό, αλλά υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας.

Όλοι αυτοί απλώς προσέχουν να μην πάρουν φωτιά με καμία απ' τις παραδοσιακές μεθόδους. Το να σε κάψουν ζωντανό δεν το είχα δει στο ταινιάκι με τα εργατικά ατυχήματα που έπαιζε για χρόνια μέσα στο τραμ.

Ελπίζω μόνο όσοι φόρεσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους και έψαξαν μέσα στους καπνούς για τις ημερομηνίες αναγόμωσης να μην πάτησαν κανένα πτώμα.



Λουκάς Τσουκνίδας

(photo via jeffreysambells.com)