Για τις δημοτικές (και καλά) εκλογές

Thursday, November 04, 2010

| |
Ομολογώ ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είχαν πάψει να μ' ενδιαφέρουν εδώ και πολλά χρόνια, για τον απλούστατο λόγο ότι ζούσα σε άλλο μέρος και ψήφιζα σε άλλο μέρος. Έτσι, όσες φορές εμφανίστηκα στο δεύτερο μέρος, ήταν για να στηρίξω κάποιον γνωστό μου ή για τη συνήθη βόλτα στα πάτρια εδάφη. Παρ' όλ' αυτά, δεν διανοήθηκα ποτέ μου ότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρησιμεύουν σε οτιδήποτε άλλο, πέρα απ' αυτό που λέει τ' όνομά τους. Την εκλογή της διοίκησης που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου σου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Νιώθει κανένας άλλος πολύ μόνος αυτόν τον καιρό;

Εντάξει, μπορεί και να είμαι ένας φορμαλιστής τυπολάτρης της πούτσας που, ενώ όλοι κάνουν λεύκανση στο σπα της γειτονιάς τους, εκείνος προσπαθεί να σκουπιστεί με το χαρτοπόλεμο που περίσσεψε απ' τις απόκριες... Παρ' όλ' αυτά, δεν πρόκειται να επιστρέψω σε μια σούφρα ροζ σαν του μωρού, γιατί δεν είμαι πια μωρό. Επιπλέον, ψηφίζω πλέον εκεί που ζω και δε βλέπω κανέναν άλλο λόγο να κατέβω μέχρι το εκλογικό μου τμήμα Κυριακάτικα, παρά για να ψηφίσω την επόμενη δημοτική αρχή του τόπου που με καίει.

Όσο για το μνημόνιο, τον δικομματισμό, την ανασφάλεια, την ανεργία, την φτώχεια, τις ελλείψεις σε παιδεία και υγεία, το δημόσιο χρέος, τους βουλευτές και όλα τα δεινά της χώρας τη δεδομένη στιγμή, τα οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται να αρνηθεί και όλοι συμφωνούν με στόμφο ότι πρέπει να βρεθούν οι λύσεις, είναι βλακώδες να γίνονται βωμός πάνω στον οποίο θυσιάζεται μια εκλογική διαδικασία, το ίδιο σημαντική με την άλλη για τη βελτίωση της ζωής μας.

Ποιος ειν' αυτός που νομίζει ότι το μήνυμα της δυσαρέσκειας του λαού για τα μέτρα που έχουν παρθεί μετά την παραλίγο χρεωκοπία μας "για το καλό του" εμπεριέχει κανενός είδους πρωτοτυπία και δεν έχει γίνει εκκωφαντικά σαφές απ' την πρώτη μέρα της εφαρμογής τους, σε όλους τους "ενδιαφερόμενους". Και ποιος θεωρεί ότι το να σαμποτάρει τις "δεύτερες" εκλογές ώστε να πάμε σε "πρώτες" γρήγορα μπας και διορθώσουμε τη μαλακία που κάναμε στις προηγούμενες "πρώτες" και όσο για τις "δεύτερες"... εντάξει μωρέ, σε τέσσερα χρόνια πάλι εδώ είμαστε! Με δημάρχους θ' ασχολούμαστε τώρα;

Η αλήθεια είναι ότι η λεύκανση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου αισθητικού με το σωστό απορρυπαντικό και το κατάλληλο σετ από βουρτσάκια είτε με τον σπιτικό τρόπο: Το παλιό καλό μπλάνκο (αυτό με το πινελάκι), που χρησιμοποιείται ακόμη σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και μπορεί να διαρκεί λίγο, πριν ξεραθεί και φύγει κομμάτι-κομμάτι, αλλά, τουλάχιστον, είναι πραγματικά λευκό. Επιπλέον, δεν φιλοδοξεί να εξαφανίσει διά παντός εκείνο το υπέροχο σκούρο χρώμα που επιτυγχάνεται μόνο με την ηλικία, την εμπειρία και την πολυχρησία κι αξίζει, σίγουρα, περισσότερης από την αγάπη μας.

Πσσστ... Φίλε! Μην το υποτιμάς το χρωματάκι. Είναι μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει.

The editor don't bleach