Τι παίζει στο Believer, στο Wired, στο eXileD και στο Guardian Weekly και άλλα ενδιαφέροντα από τα περιοδικά του κόσμου, έντυπα και online.
***
Στο κυρίως θέμα του φρέσκου Wired, o Steven Levy εξηγεί το πώς οι tablet υπολογιστές όπως το ipad της Apple, φιλοδοξούν ν' αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και κινούμαστε στα ψηφιακά περιβάλλοντα. 13 ειδικοί συνοδεύουν το άρθρο με τις δικές τους εκδοχές, που αποτελούνται, όμως, από υποθέσεις, στόμφο και μελλοντολαγνεία. Βέβαια, εγώ δουλεύω ακόμη σε desktop PC με κλασικό περιβάλλον windows, οπότε...
Αυτό που μετράει πάντως στο συγκεκριμένο τεύχος είναι η ιστορία της σύλληψης του ασύλληπτου μέχρι πρόσφατα ληστή τραπεζών, υπεργκατζετάκια και βιρτουόζου απατεώνα, Gerald Blanchard, που ξεκίνησε απ' το Γουίνιπεγκ του Καναδά για να κατακτήσει τον κόσμο. Τι ειρωνεία, που εκείνοι που τον έπιασαν ήταν δύο ντετέκτιβ απ' το, ασήμαντο σχετικά, αστυνομικό σώμα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η αφήγηση του Joshua Bearman είναι πραγματικά απολαυστική.
Η επιστροφή του John Dolan (Ποιος θέλει τον άνθρωπο των πάγων; monkie #09) με μια νουβέλα-σήριαλ βουτηγμένη στην απελπισία, τη βλακεία και τα κακομαγειρεμένα ναρκωτικά. Το Stupid (Or How to Lose Money Running A Speed Lab) είναι αναμενόμενα μισανθρωπικό και διαβάζεται μονορούφι. Τα πρώτα τέσσερα μέρη του με τη σειρά που εμφανίζονται: Part1, Part2, Part3, Part4.
Εντωμεταξύ ο Pancho Montana, ο μεξικανός ανταποκριτής που ζει στην καρδιά του αιματηρού ναρκοπολέμου που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της χώρας του κόντρα στα πανίσχυρα καρτέλ, αναμεταδίδει το κλίμα,τις στρατηγικές εξελίξεις και τις απώλειες. Ay Bendejo!
Το τελευταίο τεύχος του Believer (απ' όσο ξέρω το βρίσκει κανείς μόνο στην Πολιτεία), είναι το ετήσιο κινηματογραφικό. Έρχεται πακέτο με DVD που περιέχει 6 ταινίες μικρού μήκους του σλοβένου σκηνοθέτη Karpo Godina. Για καλή μας τύχη, τα κείμενα που οι άνθρωποι του περιοδικού διάλεξαν να δημοσιεύσουν ολόκληρα στο site, είναι μια εκτενής συνέντευξη της γλυκύτατης, απρόβλεπτης κωμικού Charlyne Yi κι ένα άρθρο, στο οποίο αναφέρθηκα και παλιότερα, που ασχολείται με το σινεμά του Ιράν από μια άλλη σκοπιά. Ο Brian T. Edwards γράφει για την εμπειρία του στο Ιράν, ψάχνοντας τη σχέση του ντόπιου κινηματογράφου με τον δυτικό και σκοντάφτοντας στη διαφορετική άποψη που επικρατεί για τον Κιαροστάμι, τις πολλαπλές μεταγλωτισμένες εκδοχές του Shrek καθώς και τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο παράνομο, και φυσικά κρυφό, κινηματογραφικό αρχείο στη χώρα.
Η υπόλοιπη ύλη αξίζει απόλυτα τα 12 ευρώ που απαιτούνται για να την απολαύσει κανείς (μαζί φυσικά με την ιδιαίτερη αισθητική που έτσι κι αλλιώς κάνει το Believer αξιοπρόσεκτο): Ένα πολύ εύστοχο άρθρο για όσα περιφερειακά (extras, handbooks κλπ.) ακολουθούν ή συνοδεύουν πλέον κάθε αντικείμενο ή έργο ποπ κουλτούρας (απόσπασμα εδώ), η απίθανη συνάντηση του Graham T. Beck με τον μοναδικό τύπο στην Αμερική που κατέχει τις γνώσεις πολεμικών τεχνών ώστε να σε σκοτώσει με ένα άγγιγμα στο κατάλληλο σημείο και να σε επαναφέρει αμέσως μετά σε στιλ Undo (απόσπασμα), μια συνέντευξη με τον Harmony Korine (απόσπασμα), επτά σενάρια διάσημων διανοούμενων που δεν έγιναν ποτέ ταινίες (απόσπασμα), ανάλυση του μπάτζετ μιας φτηνής ανεξάρτητης ταινίας (απόσπασμα) και άλλα εξίσου αλλόκοτα ή ενδιαφέροντα.
Το μεγάλο θέμα του τμήματος Weekly Review είναι η τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης της Ρουάντα μαζί με την οργάνωση One Laptop Per Child, να δικτυωθεί η χώρα και οι νεαροί πολίτες της να αποκτήσουν τη γνώση της χρήσης της τεχνολογίας. Ο σκοπός είναι να χτιστεί μια γενιά που θα βγάλει πληθώρα προγραμματιστών Η/Υ και θα φέρει τη χώρα στην αιχμή της τεχνολογικής ανάπτυξης της Αφρικής. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια, αλλά μοιάζει πολύ φιλόδοξη για να πετύχει στο βαθμό που απαιτείται.
Λίγο παρακάτω, ο Jamie Rich μιλά για το Καμερούν και τη διαδικασία κατά την οποία οι μανάδες σιδερώνουν τα στήθη των πολύ μικρών κοριτσιών, ώστε να μην είναι έρμαια στη λαίλαπα του σεξ. Ακόμη, η δεξιά στροφή της Ουγγαρίας, οι κίνδυνοι της τακτικής Obama σε σχέση με το Guantanamo, ο παραλληλισμός του παροξυσμού των αμερικανών συντηρητικών εναντίον του Obama με το θρυλικό Animal House (δείτε πρώτα το βίντεο κι ύστερα διαβάστε το άρθρο), ο γάμος της ινδής τεννίστριας με τον πακιστανό κρικετάκια που ξεσήκωσε εθνικιστικές διαμαρτυρίες και η φυλή του Αμαζονίου που αντιλαμβάνεται τους αριθμούς τελείως διαφορετικά απ' όλον τον κόσμο (το άρθρο είναι απόσπασμα απ' το βιβλίο του Alex Bellos, Alex's Adventures in Numberland).
Καλή βόλτα!