08.05.2008 | travis & giles

Thursday, May 08, 2008

| |




Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήσαμε στο τελευταίο τεύχος για το άρθρο περί Chris McCandless και τις περιηγήσεις του στην Αλάσκα, έχουν μια περίεργη ιστορία. Τις βρήκα αρχικά στο λογαριασμό flickr του αρχαιολόγου Travis Shinabarger, ο οποίος τριγυρνούσε αρκετό καιρό στο Εθνικό Πάρκο του Denali για επιστημονικούς λόγους και του ζήτησα την άδεια να τις αναδημοσιεύσουμε. Εκείνος μας παρέπεμψε στον Giles Lawton, τον άνθρωπο που είχε πραγματικά βγάλει αυτές τις φωτογραφίες, κάποιες μάλιστα από ελικόπτερο. Πήραμε τη συγκατάθεσή του (αν κι υπήρχε ήδη σήμανση Creative Commons) και τις χρησιμοποιήσαμε, όμως το ενδιαφέρον είναι αλλού.

Ο Lawton είχε βρεθεί στο Εθνικό Πάρκο μετά την αποφοίτησή του απ' το πανεπιστήμιο, λίγο καιρό πριν απ' τον Shinabarger. Περνώντας με το ποδήλατο μέσα απ' το ποτάμι, έβρεξε τη φωτογραφική του μηχανή. Περνώντας στην άλλη πλευρά την άνοιξε κι έβγαλε την κάρτα μνήμης έξω μέχρι να στεγνώσει, αλλά φεύγοντας την ξέχασε. Τελικά, η μνήμη επιβίωσε μέσα στο άγριο πάρκο, ώσπου έπεσε στα χέρια του Shinabarger, ο οποίος διαπίστωσε πως λειτουργεί ακόμη. Άρχισε λοιπόν ν' ανεβάζει τις φωτό στο λογαριασμό του στο flickr προσπαθώντας να βρει μέσα απ' το διαδίκτυο τον άγνωστο ιδιοκτήτη της κάρτας.

Έτσι, ο Travis (δεξιά) συνάντησε τον Giles (αριστερά) και οι φωτογραφίες του βρέθηκαν σήμερα στις σελίδες του monkie #04.