Αυτό που γράφει ο κάδος

Friday, July 23, 2010

| |
Κάτω απ' το σπίτι μου και απέναντι έχουν βάλει έναν τεράστιο κάδο για μπάζα. Έχει γεμίσει. Αλλά όχι μόνο με μπάζα. Κάποιοι άνθρωποι, προφανώς ταλαιπωρημένοι απ' τη ζωή και τις κακουχίες της, αδυνατούν να περπατήσουν 30 μέτρα πιο πέρα για να πετάξουν τα σκουπίδια τους στον κάδο που προορίζεται γι' αυτά, ώστε να τα μαζέψει η σκουπιδιάρα. Έτσι τα πετούν στον πρώτο κάδο που βρίσκουν. Αυτόν με τα μπάζα. Σκουπίδια δεν είναι κι αυτά; Ε; Όλα το ίδιο δεν είναι;

Κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς ηλίθιοι, ανίκανοι για την πιο απλή συνδυαστική σκέψη, ανίκανοι να σκεφτούν ότι αν ρίξουν τα σκουπίδια τους εκεί που είναι τα μπάζα τότε δε θα τα μαζέψει κανείς και θα μυρίσουν και μέσα στο καλοκαιρινό λιοπύρι εμείς που μένουμε από πάνω θα εισπράττουμε το άρωμά τους. Ή πάλι, απλώς δεν τους νοιάζει. Μισανθρωπικό, αλλά είναι η πιο πιθανή εκδοχή.

Αυτές τις ημέρες, κάποιοι θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ενάντια στη δημοσιογραφία ενός συγκεκριμένου είδους που χρόνια τώρα την παρακολουθούμε να γιγαντώνει την επιρροή της, να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο κοινό, να γίνεται σημείο αναφοράς σε συζητήσεις και αναλύσεις περί πολιτικής, κοινωνίας, εποχής, διαφθοράς κλπ. Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση και πολύ πιο χρήσιμο απ' τις αποκαλυπτικολογίες, τις εικασίες ή απ' το γιαλαντζί μελόδραμα του καθενός. Οπότε, ορίστε και μια δική μου σκοπιά.





Καλώς ή κακώς, ο κάδος για τα μπάζα είναι εκεί για ένα συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος είναι γραμμένος στο πλάι με τεράστια γράμματα, και δεν ευθύνεται για 'κείνους που αρνούνται να περπατήσουν τα λίγα μέτρα που χρειάζεται ώστε να κάνουν τη δουλειά όπως προβλέπεται να γίνει, με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο γι' αυτούς, για τη γειτονιά τους και για τους ανθρώπους που μαζεύουν τα σκουπίδια. Αλλά, πάλι, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Ένας τεράστιος κάδος ορθάνοιχτος από πάνω, ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξεις το καπάκι με τα χέρια και κολλήσεις κανένα μικρόβιο, σε προσκαλεί και σε περιμένει να τον γεμίσεις με τα σκουπίδια σου. Εσύ θα περπατούσες 30 μέτρα παραπάνω για να είσαι "σωστός";

Για τους ανθρώπους που θεωρούν ότι παρακολουθούν την επικαιρότητα και ξέρουν τι παίζει, οι δημοσιογράφοι είναι δύο ειδών. Είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι λένε (και συνήθως λένε αυτό που δε θέλουμε ν' ακούσουμε) και εκείνοι που ξέρουν και τα λένε (και συνήθως λένε αυτό που θέλουμε ν' ακούσουμε). Τα 30 παραπάνω μέτρα που συνεπάγονται κριτική σκέψη και στοιχειώδη αντίληψη του τι εστί γεγονός και τι ερμηνεία, τι εστί άποψη και τι επιχείρημα, τι εστί καταγγελία και τι αστήριχτη μπαρούφα, ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να τα περπατήσουν, να πιάσουν το βρώμικο καπάκι, να το σηκώσουν και να ρίξουν τα σκουπίδια τους μέσα στον κάδο, ώστε να μη σκάσουν στη μούρη του ανθρώπου που θα κληθεί να τα μαζέψει τα ξημερώματα.

Βασικά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ανακύκλωση είναι καλό πράμα και πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πράσινη ανάπτυξη και στη μετρίαση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

The Editor recycles.