02.05.2008 | social networking works

Thursday, May 01, 2008

| |

Πρόσφατα, κάναμε λογαριασμό για το monkie σε myspace και facebook για τους ευνόητους λόγους. Φτηνή, απροκάλυπτη προώθηση του περιοδικού, μιας και δεν τυπώνεται ακόμα ώστε να φτάσει σε αμέτρητα χέρια με το πρόσχημα του τσάμπα. Ότι μας είχαν πει οι έγκυροι σύμβουλοί μας ήταν αλήθεια. Αν και στο facebook δεν πέσαμε με τα μούτρα, αντιληφθήκαμε τις προοπτικές, ώστε ένα μεγάλο πλήθος ελλήνων να μάθει, έστω, την ύπαρξη του φτωχού περιοδικού μας. Ωραία!

Εμείς βέβαια, έχουμε φτιάξει το προφίλ του περιοδικού κι όχι τα προσωπικά μας, κάτι σύνηθες στο myspace, όχι όμως στο facebook, που έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο hype τον τελευταίο καιρό μαζί με ένα μάτσο αντιρρήσεις που βρίσκονται μαζεμένες σ' αυτή τη γωνιά της wikipedia. Προσωπικά (ως Λουκάς Τσουκνίδας δηλαδή) παρατηρώ με μια αμηχανία την ευαισθησία γύρω απ' την υποκλοπή των στοιχείων τους, ανθρώπων που δε διστάζουν να κάνουν top friends στο myspace, τα προφίλ νεκρών ποιητών ώστε να φαίνονται πιο ψαγμένοι, ενώ αδιαφορούν για το ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτά... για να μην αναφέρω το προφίλ του προσφάτως αναστημένου φίλου μας που μοιάζει πολύ άνετος με την web 2.0 επανάσταση. Ο χρήστης δε μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών, να θέλει μια ελεύθερη αλάνα να παίζει χωρίς τους κινδύνους ούτε και τους περιορισμούς. Και η ενημέρωση, για όποιον τη θέλει τελικά, είναι μέσα στην ίδια αλάνα, που αντιμετωπίζει με την αφέλεια και την παιχνιδιάρικη διάθεση ενός 8χρονου. Απ' ότι καταλαβαίνω βέβαια, το κυρίως πρόβλημα έχει να κάνει με τη χρήση προσωπικών στοιχείων από διαφημιστές. Οι οποίοι πουλάν διαφημίσεις. Οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό της αγοράς στην οποία ανήκουμε κι εμείς (ως πολίτες) αλλά κι εμείς (ως περιοδικό). Βασικά δε βρίσκω κανένα λόγο να δηλώνει κάποιος στο facebook πότε χώρισε ή πότε βρήκε γκόμενα ώστε να του σκάνε σπαμιές από γραφεία συνοικεσίων ή λουλουδάδικα αντίστοιχα. Τέλος πάντων... η λέξη χρήστης είναι ήδη πολύ βαριά για κάποιον που απλά περνά μερικές ώρες της ημέρας στο ίντερνετ χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Εγώ μ' ένα πρόχειρο search βρήκα αυτό, που ίσως να σε γλιτώνει από κάποιους που ψάχνουν στα εικονικά σκουπίδια σου...

Όσο για το monkie, αυτές τις μέρες στήνεται το τεύχος του Μαΐου, που θα είναι γραμμένο κυρίως απ' τους αρχισυντάκτες, μιας και κάποιοι μας έγραψαν στα παπάρια τους. Παρ' όλ' αυτά ο στόχος είναι πάντα να τυπωθεί απ' τη νέα σεζόν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μόλις ξεμπερδέψουμε.