About us

About us

ΤΟ MONKIE ΕΙΝΑΙ ένα διμηνιαίο .PDF περιοδικό ρεπορτάζ και κριτικής, πάνω σε θέματα πολιτικής και πολιτισμού, με τακτικές δόσεις δημιουργικής γραφής και έμφαση στην καλή εικονογράφηση και φωτογραφία. Χωρίς θεματικούς περιορισμούς ούτε κι εμμονή με την επικαιρότητα, η ύλη του στρέφεται γύρω απ' ό,τι κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και αυτό των συνεργατών μας. Το ύφος του διαμορφώνεται μέσα απ' το ύφος των εκάστοτε συντακτών και εικονογράφων του, την προσωπική άποψη και την ιδιοσυγκρασία τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ θέματα, πρόσωπα και ιστορίες που έχουν σχέση με τη ζωή μας ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου και την αλληλεπίδρασή μας με την ευρύτερη κοινωνία της οποίας είμαστε μέλη. Η πολιτική και ο πολιτισμός δεν είναι έννοιες που ξεφυτρώνουν απ' το πουθενά, ούτε αποτελούν ζήτημα ύφους. Αναδύονται πάντα μέσα απ' την αφήγηση και την ανάλυση και όχι ως αυτοσκοπός, τερματισμός δηλαδή σε κάποιον άτυπο αγώνα δρόμου προς τη γαματοσύνη ή την εγκυρότητα. Δεν είμαστε όργανο κανενός πολιτικού ή πολιτιστικού χώρου και δεν έχουμε καμία αόριστη ατζέντα, παρά μόνο την προώθηση της κριτικής σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης, θεμελιώδεις διεργασίες για κάθε είδους δημοσιογραφική ή δημιουργική προσέγγιση.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΟΠΟ ν' αναμεταδίδουμε ξερές ειδήσεις ούτε να κάνουμε τον ντελάλη της πόλης· θέλουμε ν' αφηγούμαστε ενδιαφέρουσες ιστορίες με ακρίβεια, γοητευτική γραφή και κριτικό λόγο. Ένα καλό κείμενο, εκτός απ' το να πληροφορεί, μπορεί και να είναι απολαυστικό, να προκαλεί τον αναγνώστη να το διαβάσει με προσοχή, αλλά κυρίως νά 'ναι κατανοητό ως προς την ουσία του. Συχνά, παίρνουμε και συνεντεύξεις από ανθρώπους που μας ενδιαφέρει το έργο τους ή η άποψή τους για θέματα που μας απασχολούν. Με το ίδιο σκεπτικό κατά νου, μεταφράζουμε κι αναδημοσιεύουμε κείμενα, τρέχοντα ή παλιότερα, τα οποία διαβάζουμε σε περιοδικά του εξωτερικού και κρίνουμε πως έχουν ενδιαφέρον ή ταιριάζουν με το δικό μας χαρακτήρα.

ΤΟ MONKIE ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ από ανθρώπους που γράφουν και ανθρώπους που σχεδιάζουν ή φωτογραφίζουν. Στόχος μας είναι το κείμενο να συνυπάρχει με την εικόνα —είτε είναι εικονογράφηση είτε φωτογραφία είτε στοιχεία design— με τρόπο συμπληρωματικό· η εικόνα να οδηγεί την προσοχή στο λόγο σαν να ήταν τίτλος κι ο λόγος να κάνει την εικόνα πιο ξεκάθαρη, σα να ήταν λεζάντα. Γι' αυτό και διατίθεται σε μορφή .PDF και όχι ως απλό κείμενο σε μια ιστοσελίδα, ώστε να λειτουργεί σαν ένα σύνολο παρέχοντας ευρύτερη αντίληψη του εκάστοτε θέματος ή απλώς, ένα πολύ πιο ελκυστικό αποτέλεσμα.

ΣΤΟ monkie.gr, το καθε τεύχος έχει τη δική του σελίδα (π.χ. Monkie #00) όπου κανείς μπορεί να δει τα περιεχόμενα, να το κατεβάσει σαν .PDF ή να το διαβάσει άμεσα και εύκολα online μέσω του flash viewer της υπηρεσίας Issuu.

ΕΠΙΣΗΣ, μπορεί κανείς να διαβάσει Νέα και Updates σχετικά με το περιοδικό, και την ύλη του, την εκπομπή και τους συνεργάτες μας. Μπορεί να παρακολουθήσει τα μόνιμα blog του αρχισυντάκτη, το Missing Link (παραληρήματα επί παντός επιστητού) και το Primate Eye (σαλιαρίσματα πάνω απ' τις δουλειές των άλλων) ή τα προσωρινά του ημερολόγια, όπως π.χ. το πρόσφατο Mundobasket 2010: Γνώσεις δημοτικού.

ΤΟ MONKIE REDIO είναι η μηνιαία (το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα από τις 17.00 έως τις 18.00) ραδιοφωνική εκπομπή του περιοδικού μέσα απ' το web-radio του Radiobubble. Εκεί, συζητάμε για διάφορα πράγματα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα με υπόκρουση τη μουσική που επιλέγουν διάφοροι φιλόμουσοι φίλοι μας.

ΤΟ MONKIE ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ώστε να φτάνει σε όσο δυνατόν περισσότερα χέρια και μάτια για να εκπληρώνει και το λόγο ύπαρξής του και δεν έχει έσοδα, οπότε κρατάμε και τα έξοδα στο μίνιμουμ, δουλεύοντας κυρίως με παλιούς και νέους φίλους που μας προσφέρουν εδώ και πολλά τεύχη την αφιλοκερδή εργασία τους. Η καλή δουλειά χρειάζεται χρόνο, χρήμα, κόπο και συνέπεια, που σημαίνει ότι πρέπει και ν' αμοίβεται. Ο τρόπος που είναι στη μόδα αυτόν τον καιρό είναι τα χρήματα. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, τα κύρια έσοδά του monkie θα προέρχονται από διαφημίσεις (πολυεθνικές κλπ).

ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ στην προσπάθειά μας, μπορείς, απλώς, να γραφτείς συνδρομητής στο ημερήσιο newsletter μας, να γίνεις φαν της σελίδας μας στο Facebook, να μας ακολουθήσεις στο Twitter, να γράψεις για μας ή να μας λινκάρεις στο site σου, να γράψεις σε μας με τις παρατηρήσεις ή τις επισημάνσεις σου, ν' ακούς καμιά φορά την εκπομπή μας στο Radiobubble και φυσικά να διαδώσεις την ύπαρξή μας σε όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται.

ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ στο internet, όπου μπορεί να μας βρεί κανείς, είναι το Myspace, το Delicious, το Flickr και το YouTube.


ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ το περιοδικό μας να κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή, που είναι και η φυσική του γιατί η εμπειρία της ανάγνωσης ενός εντύπου είναι τελείως διαφορετική από εκείνη επί της οθόνης.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στην ηλεκτρονική έκδοση του monkie.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας.

Γιώργος Τσιούκης - Λουκάς Τσουκνίδας
Contact

monkiemagazine [at] gmail [.] com
210 2112506
Πίνδου 69
11141 Πατήσια
Αθήνα

Υπεύθυνοι Έκδοσης
Γιώργος Τσιούκης
Λουκάς Τσουκνίδας

Contributors

Κείμενο
Κωστής Αλεξανδρόπουλος
Αλέξης Γαγλίας
Νάνος Βαλαωρίτης
Γιάννης Παλαβός
Δημήτρης Δρένος
Γιώργος Πασχαλίδης
Μαρέττα Σιδηροπούλου
Γκέλυ Μαδεμλή
Αστέρης Μασούρας
Κωσταντίνα Κάλφα
Βάσω Μπελιά
Τάσος Ζαφειριάδης
Χρύσα Κουτρουμάνου
Βαγγελιώ Χρηστίδου
Κωνσταντίνος Κοκκάς
Μαρία Δόγια
Ezra Heinz
Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος
Βασίλης Καράδαης
Γιάννης Βλάχος
Γιώργος Παπαθωμάς
Βάσια Ρούσσου
Χάρης Κότσογλου

Φωτογραφία
Στεφανία Μιζάρα
Χρύσα Κουτρουμάνου
Παρίσσης Πάνου
Orhan Tsolak
Lilly McElroy
Giles Lawton
Tony de Marko
Timm Suess
Kate Stone

Εικονογράφηση-Κόμικς
Αφροδίτη Ιωάννου
Πέτρος Χριστούλιας
Κούλης Αγγελόπουλος
Σόλων Χουλιαράς
Νεκτάριος Ματσίκας
Πάρης Γαλάνης
Σοφία Σπυρλιάδου
Δημήτρης Σακκάς
Amanda Janssen
Σταύρος Κιουτσιούκης